DA LI  JE UGOVOR O POSREDOVANJU  NEOPHODAN ZA SARADNJU SA  AGENCIJOM ZA  NEKRETNINE?

DA LI JE UGOVOR O POSREDOVANJU NEOPHODAN ZA SARADNJU SA AGENCIJOM ZA NEKRETNINE?

U praksi smo se veoma često susretali sa ovim pitanjem. Na pitanja koja su postavljali, naši radoznali klijenti uglavnom nisu dobijali očekivane odgovore.

 

Zašto? Odgovor je sasvim očigledan. Mi smo agencija za nekretnine koja se strogo pridržava pravila propisanih zakonom i ista sprovodi u delo. Kako bismo otklonili bilo koju vrstu nedoumice po pitanju toga da li je ili nije neophodno potpisati Ugovor o posredovanju sa bilo kojom agencijom za nekretnine, danas vreme posvećujemo ovoj temi.

 

Zakon koji uređuje uslove i način poslovanja svih registrovanih agencija za nekretnine u Republici Srbiji je Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.  

 

Shodno  članu 15.  Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, 

posredovanje se vrši isključivo na osnovu ugovora o posredovanju u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti, koji zaključuju nalogodavac i posrednik. 

Nalogodavac može da bude prodavac, kupac, zakupodavac ili zakupac, odnosno punomoćnik nekog od tih lica. 

Ugovor o posredovanju zaključuje se u pisanom, odnosno elektronskom obliku u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska trgovina. 

Ugovor o posredovanju pored prava i obaveza posrednika i nalogodavca, sadrži podatke o posredniku i broju pod kojim je upisan u Registar posrednika, nalogodavcu, vrsti i bitnim elementima pravnog posla u cilju čijeg zaključenja posrednik posreduje, o visini, načinu i roku plaćanja posredničke naknade, roku važenja ugovora i vrsti i visini troška dodatnih usluga, ukoliko su ugovorene.

Kao što se vidi iz svega gore navedenog, dilema je rešena. Zakon je jasan i precizan, a na  agencijama za nekretnine  je da ga poštuju i sprovode sve njegove odredbe.

Da zaključim, da biste koristili uslužnu delatnost bilo koje agencije za nekretnine, neophodno je da potpišete Ugovor o posredovanju; jer, ne zaboravite, upravo taj ugovor štiti Vaša prava, prava naših klijenata, a takođe i naša prava kao agencije čije usluge želite da koristite.

 

 

2019. Sva prava zadržana. BLRE.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.